Rumänien

2017

I januari gick en transport åter iväg till Iasi i Rumänien. Många kom åter och hjälpte till att packa långtradaren. Leo kontaktade Anna-Lena när allt kommit fram. Åter stor gjädje i byarna att få ta emot saker som många goda människor har skänkt.

Arbete fortsatte våren och i september åkte Anna-Lena, Eva och jag, Ingrid, och hälsade på familjen Iacob. Det var en upplevelse att få åka ut till familjerna i byarna och dela ut diverse saker vi hade med oss. Vi gjorde också små påsar till alla barn i en skola med lite godis, tandborste, tandkräm och ballong. Det uppskattades verkligen.

VI hade några väldigt fina dagar och var tacksamma för det vänliga mottagandet av familjen Iacob där vi bodde i 4 dagar.




M



Rumänien,


(rumänska:România) är en republik i Östeuropa. Landet gränsar i norr mot Ukraina, i Öster till Moldavien och Svarta havet, i Söder till Bulgarien, längs med floden Donau och i väster mot Ungern och Serbien.

Rumäniens moderna historia har präglats av det kommunistiska styret sedan 1947. Efter en period av svårt förtryck under den kommunistiske diktatorn Nicolae Causescu från 1965 till 1989 blev landet en demokratisk republik.


Rumänien, som har en befolkning på omkring 20 miljoner invånare, är ett av Europas fattigaste länder.

År 2013 uppskattades att drygt 40 procent av rumänierna var fattiga. Skillnaden mellan stad och landsbygd är stora. Fem av landets åtta regioner utgör de fattigaste i hela EU. Den totala månatliga genomsnittsinkomsten per hushåll motsvarade år 2011 omkring 5000 kronor. Pensionen motsvarade år 2010 i genomsnitt 1650 kronor. Den som är arbetslös får 10,5 procent i bidrag av den tidigare inkomsten. Idag beräknias 3-4 miljoner rumäner arbeta utanför landets grnser, av uppenbara skäl.


Iasi (uttalas jash) är en stad i nordöstra Rumänien och belägen i det historiska området Moldau, nära gränsen till dagens Moldavien. Staden hade 290 422 invånare enligt folkräkningen oktober 2011.


Familjen Iacob bor i Scheia utanför staden och har under många år hjälpt de fattiga familjerna runt om i byarna, Ciuca buca, Causti och Scheia med flera.


Rumäniens barn bildades som en idéell förening med en vision om att kunna hjälpa framförallt barnen i detta land. Anna-Lena Lindström startade detta arbete och under åren har det blivit många transporter.


För oss i Sverige helt självklara faciliteter finns inte och familjerna tvingas leva under hemska omständigheter. Det är en ständig kamp för överlevnad och till viss del börjar befolkningen tappa tron på en drägligare tillvaro, något som får denna onda spiral att växa vidare. Familjen Iacob lever med en övertygelse om att deras uppgift är att hjälpa sina medmänniskor så gott de kan.


Din insats kan göra en skillnad för de här familjerna. Har du något som du inte längre behöver, kläder, husgeråd, jordbruksredskap, leksaker, filtar m.m så gör det stor skillnad om du kan dela med dig till dessa familjer.

Du är också välkommen om du har möjlighet att skänka en slant. Varje krona räknas. Det behövs till matpaket, skolmateral, transporter m.m.


Tack för att du vill vara med, det gör skillnad.


Ingrid Söderberg

Sekreterare

ingrid@childreneastlink.se

Hjälpverksamhet för

Rumäniens barn

Bankgiro 287-8452 Swish 123 024 7582

Vill du vara med?

 Du är välkommen

Anna-Lena, Ingrid, Astrid

Till bloggsidan >>>

för mer info skriv till

info@childreneastlink.se