Bakgrund

 

Hur allting började...

 

Jag, Anna-Lena Lindström, och Astrid Dahlgren var med på en resa till Rumänien för att studera barnbyn Caminul Felix, som växt fram genom hjälpverksamhet. Samtidigt hade ett gäng amerikanska veterinärer en konferens där. Tolk var den rumänske veterinären Ciprian Iacob.

 

Jag och Astrid fick kontakt med Cipran, som berättade för oss om den oerhörda fattigdom som fanns i hans hemtrakter, i det Rumänska Moldavien, och de hjälpprojekt som han och hans familj höll på med sedan 8 år tillbaka. De verkar i de fattiga byarna i Scheia-området utanför IASI, på gränsen mot Moldavien. Familjen består förutom av Cip, en bror och fyra systrar och deras föräldrar.

 

Jag lovade att vi skulle försöka hjälpa honom, och sedan jag kom hem till Sverige på senhösten 2007, gjorde jag några insamlingar och berättade om projektet bl.a i syföreningarna i Sågmyra och Bjursås.

Astrid anordnade ett lotteri, hemma i Mockfjärd, och till jul kunde jag skicka ca 4.000 kr till Rumänien. För dessa pengar köpte Cip´s familj julklappar till barnen i byarna, med nödvändighetsvaror som tvål, papper och pennor osv.

 

I februari besökte Cip Bjursås, och vi hade några informationsmöten i byarna, och på Bjursås församlingshem, där Cip visade bilder och berättade om situationen i hans hemtrakter, och det hjälpprojekt de håller på med. Nya kontakter knöts, vilket bl.a. ledde till att Cip sista dagen i Sverige fick komma till Bjursås låg-och mellanstadieskola och visa bilder och berätta för barnen där.

 

Den 26 februari fick vi iväg den första hjälpsändningen till Rumänien. Jag och Astrid hade redan mycket ihopsamlade barnkläder m.m och vi kunde då fylla våra bilar proppfulla och åka till Ludvika secondhand-affär där PMU Interlife skulle komma med en trailer samma dag. Vi hade fått löfte om att få skicka kläderna med dem mot en transportkostnad på 500 kr/kubikmeter. Vi skickade 2,2 kubik, och redan inom en vecka fick vi telefonsamtal från Cip att allt hade kommit fram! Dessa kläder har de nu delat ut till de fattiga barnen.

 

Sedan dess har den här hemsidan startat, en organisation med namnet Rumäniens Barn så gott som bildad, vi väntar på de sista papperen, och då kommer ett eget bankkontonummer för det här ändamålet.

Nya insamlingsprojekt är på gång, bl.a vid ett musikkafe på Bjursås NTO den 18 maj, samt en klädinsamling är på gång på Bjursås låg- och mellanstadieskola.

 

Anna-Lena Lindström, Bjursås
Ordförande

anna-lena@childreneastlink.se

 Hjälpverksamhet för

Rumäniens barn
Bankgiro 287-8452

 

Vill du vara med?

 

 Du är välkommen

Anna-Lena, Astrid, Sara

 

Till bloggsidan >>>

 

För mer info skriv till
info@childreneastli
nk.se