Bakgrund

Bakgrund

Hur allting började...

Jag, Anna-Lena Lindström, och Astrid Dahlgren var med på en resa till Rumänien för att studera barnbyn Caminul Felix, som växt fram genom hjälpverksamhet. Samtidigt hade ett gäng amerikanska veterinärer en konferens där. Tolk var den rumänske veterinären Ciprian Iacob.

 

Jag och Astrid fick kontakt med Cipran, som berättade för oss om den oerhörda fattigdom som fanns i hans hemtrakter, i det Rumänska Moldavien, och de hjälpprojekt som han och hans familj höll på med sedan 8 år tillbaka. De verkar i de fattiga byarna i Scheia-området utanför IASI, på gränsen mot Moldavien. Familjen består förutom av Cip, en bror och fyra systrar och deras föräldrar.

 

Jag lovade att vi skulle försöka hjälpa honom, och sedan jag kom hem till Sverige på senhösten 2007, gjorde jag några insamlingar och berättade om projektet bl.a i syföreningarna i Sågmyra och Bjursås.

Astrid anordnade ett lotteri, hemma i Mockfjärd, och till jul kunde jag skicka ca 4.000 kr till Rumänien. För dessa pengar köpte Cip´s familj julklappar till barnen i byarna, med nödvändighetsvaror som tvål, papper och pennor osv.

 

I februari besökte Cip Bjursås, och vi hade några informationsmöten i byarna, och på Bjursås församlingshem, där Cip visade bilder och berättade om situationen i hans hemtrakter, och det hjälpprojekt de håller på med. Nya kontakter knöts, vilket bl.a. ledde till att Cip sista dagen i Sverige fick komma till Bjursås låg-och mellanstadieskola och visa bilder och berätta för barnen där.

 

Den 26 februari fick vi iväg den första hjälpsändningen till Rumänien. Jag och Astrid hade redan mycket ihopsamlade barnkläder m.m och vi kunde då fylla våra bilar proppfulla och åka till Ludvika secondhand-affär där PMU Interlife skulle komma med en trailer samma dag. Vi hade fått löfte om att få skicka kläderna med dem mot en transportkostnad på 500 kr/kubikmeter. Vi skickade 2,2 kubik, och redan inom en vecka fick vi telefonsamtal från Cip att allt hade kommit fram! Dessa kläder har de nu delat ut till de fattiga barnen.

 

Sedan dess har den här hemsidan startat, en organisation med namnet Rumäniens Barn så gott som bildad, vi väntar på de sista papperen, och då kommer ett eget bankkontonummer för det här ändamålet.

Nya insamlingsprojekt är på gång, bl.a vid ett musikkafe på Bjursås NTO den 18 maj, samt en klädinsamling är på gång på Bjursås låg- och mellanstadieskola.

 

Anna-Lena Lindström, Bjursås

Ordförande

anna-lena@childreneastlink.se

Hjälpverksamhet för

Rumäniens barn

Bankgiro 287-8452

 

Vill du vara med?

 

Du är välkommen

Anna-Lena, Astrid, Sara

 

Till bloggsidan >>>

 

För mer info skriv till

info@childreneastlink.se

Nu har 2015 nått sitt slut och vi har fått iväg ännu en långtradare full med hjälp till de fattiga folket i Rumänien!

 

 

Tyvärr har det inte blivit några inlägg på den här hemsidan under året då vi numera har vår facebook-sida och många inlägg görs där hela tiden,se fb Rumäniens barn - Hjälpverksamhet

 

Under 2015 har vi kontinuerligt fått in material, kläder, skor och andra användbara grejer, av privatpersoner från Bjursås, med omnejd, och även större partier längre ifrån. Givmildheten har varit mycket stor, och privatpersoner har även bidragit med fraktbidrag. Det tackar vi för!

 

Vi har även börjat ta emot möbler och andra större grejer, för barn t.ex barnvagnar osv efter att fått tillgång till ytterligare ett rum i Missionskyrkans källare, som skolan hyr, men efter löfte av rektor kan vi utnyttja det då de använder bara en liten del av rummet.

 

I slutet av sommaren fick jag ta alla grejer som fanns i ett rum i Loppishallen, Gagnef, efter konkurs. Det blev flera släpvagnar och bilar fyllda med diverse loppismaterial, som vi under hösten sorterade och packade. Allt de kan ha nytta av i Rumänien skickades sedan vidare. Det var bl.a mycket husgeråd, kastruller, porslin och glas m.m. Resten har vi kvar för famtida loppisar..

 

I början av hösten fick vi också ett helt rum fyllt av säckar med fina varma vardags-och arbetskäder från ett försäkringsbolag, då kläderna inköpts pga rökskada, ngt som vi inte märkte ngt av på kläderna.. Det var jättefina fleece-tröjor, bcor, vinterjackor, skor osv. Underbart att få skicka till Rumänien!

 

I slutet av oktober fick vi ta allt från bytesmarknaden för barnkläder som hölls på Bjursåsskolan. Det blev bla. över 55 säckar barnkläder, barnstolar av diverse slag, babysitters osv, samt barnvagnar,leksaker, sportmaterial osv, m.m.

 

Under senhösten kom man även i år med en full bil med släp från Stockholm, och mediaföretaget Augur, som även i år gjort en insamling bland personalen, för de fattiga rumänerna. Fantastiskt gjort, att komma ända från Stockholm upp till oss med insamlat material!

 

När allt detta var packat, och hela möbelrummet fullproppat, beställde jag en rumänsk långtradare, genom P.M.U. som hjälpte oss med de papper som behövdes, och som hade kontakterna med rumänsk transportföretag.

 

Tack så mycket snälla ni som ställer upp för oss!

 

Det har varit mycket packning hela hösten 2-3 gånger varje vecka har vi packat i timmar, och jag är så tacksam för snälla Gun Terneborg, Grycksbo , ibland var dotter Maria också med, och Eva Krantz från Bergsgården som kommit varje vecka körandes med bilen för att hjälpa till... Och på sluttampen när jag inte visste hur vi skulle hinna med, kom även Margit Roos från Sågmyra och hjälpte mig med en extra packkväll i veckan... Underbara kvinnor, som så självuppoffrande tar sig tid, och pengar till bensin för att vi skall kunna få allt packat och klart inför hösten stora transport till Rumänien.

 

Såååå den 30 nov, i år Anders-dagen, kom så långtradaren från Rumänien, närmast körandes efter avlastning i Norge, och stopp där, 2 dagar försenad till oss i Bjursåsförst sent på kvällen. Då hade vi redan lastat ut på halva gården och var rädd att det inte skulle dyka upp någon långtradare (same procidius as last year..) (han hade parkerat vid OK, visade det sig, och tänkt göra kväller där till dagen därpå, men det blev inget av med det. Framåt midnatt var så hela långtradaren lastad och klar med hjälp av ett antal frivilliga människor som ställde upp trots att blev sent och många skulle upp tidigt i ottan morgonen efter till ordinarie jobb...

 

Några dagar innan jul fick jag sms från Leo Iacob i Rumänien, att allt var framme och avlastat. Han var så lycklig och glad och tackade ett flertal gånger.

 

Vill även omnämna alla äldre damer i Bjursås som stickar så mycket barn- och babykläder för oss att skicka vidare, och även ett par äldre damer i Falun som jag knappt vet vilka de är, som skickar stickade sockor och vantar till oss.

 

Nu är det bara att börja om på ny kula, och första kartongen inför nästa tansport har redan kommit! Vill härmed skicka en varm hälsning, och tack ni alla som kommer med kläder, osv annars skulle detta inte vara möjligt!!

 

God fortsättning på det nya året!

 

Hälsningar,

Anna-Lena

 

(Har tyvärr bara en bild från lastningen då vi inte hann tänka på bilder och jag hade glömt kameran hemma. Och tack alla ni som hälpte till med lastningen, inte att förglömma.)